Blogi
Kuvat jokapäiväisessä elämässä
Istun koneella työtehtävien parissa, yritän tuijottaa näytöllä olevaa tekstimassaa, mutta katse harhailee. Huomaan, että olisi tauon paikka. Tuijotan seinällä olevaa kehystettyä sarjakuvalehteä. Lehti on vanha, värejä on käytetty ronskilla kädellä. Vahvan pinkin väriselle pohjalle on painettu suurin keltaisin kirjaimin BATMAN. Sankari itse piirtyy taustaan mustalla ääriviivalla, harmaat trikoot ja sininen viitta loistaen. Sininen hansikaskäsi on saanut peräänsä valkoisen vauhtiviivan. Katsojalle ei jää epäselväksi, että hansikaskäden ulottuviin osunut viholainen saa kyytiä. Kuva on pysähdyksissä, onhan se piirretty, mutta pelkällä vilkaisulla saan jo käsityksen, mistä on kyse. Kuvan vaikutus on valtava.
Jään pohtimaan asiaa hetkeksi. Arjessa kohtaamme kuvia ja symboleita jatkuvasti. Osa niistä on niin tuttuja, että niitä ei tule edes ajatelleeksi. Nähdessäni bussipysäkin merkin tiedän ponnistelematta, että tuosta kohtaa voisin hypätä matkalle. Suojatien merkki kertoo, että tämä kohta on ajateltu puolestani turvallisimmaksi paikaksi ylittää tie. Kaveri vastaa viestiini peukulla, yhden symbolin avulla tiedän, että tiedustelemani asia on ok. Viedessäni kartonkiroskia kierrätyspisteeseen bongaan heti tyhjiä puurohiutalepaketteja ja pakastepitsahylsyjä. Minun ei tarvitse lukea niitä tekstinä, paketin kuva kertoo jo sisällön.
Symbolien ja värien merkitys
Kuvien ja symbolien avulla moni asia yksinkertaistuu, helpottuu ja muuttuu ymmärrettävämmäksi. Nuolet liikenteessä auttavat suunnistamaan oikeaan suuntaan, eikä tarvitse pohtia, kumpi on oikea, kumpi vasen. Lounasravintolassa on helppo lajitella tiskit, kun astianpalautuksessa haarukan, veitsen ja lusikan kuvat kertovat oikeat paikat. Olipa ikä tai lukutaito mikä tahansa, yksi kuva kertoo jo enemmän kuin tuhat sanaa. Huomaamattamme arkemme täyttyy erilaisista kuvista, joiden kautta teemme valintoja ja päätöksiä ja joilla ilmaisemme mielipiteitä ja ajatuksiamme. Kun kuvaan lisätään väriä, voidaan sillä osoittaa asian tärkeyttä ja huomioarvoa. Yllä mainitussa sarjakuvakannessa väreillä halutaan kiinnittää potentiaalisen lukijan huomio houkuttelevin kontrastein. Suojatietä osoittava liikennemerkki sinisellä pohjalla on näkyvä, mutta samalla neutraali, kun taas punaisella pohjalla oleva STOP-merkki osoittaa käskevästi pysähtymisen pakon. Kaverin lähettämä peukku jäljittelee väriltään lähettäjän omaa ihonväriä, joka on tärkeä itseilmaisun keino.
Kuvia on ollut aina. Jo kaukaa luolamaalausten ajoilta kuvien avulla on kerrottu historiaa ja nykyisyyttä, tavallista arkea ja merkkitapahtumia. Kirjoitetun kielen yleistyessä kuvat ovat pysyneet sitkeästi tekstin mukana. Nykyään kuvien ja symbolien käyttö on osa arkipäiväistä kommunikointiamme, sillä erilaiset viestisovellukset ovat mahdollistaneet nopean reagoinnin pelkkiä emojeita käyttäen. Kuva voi olla monitulkintainen, joten mitä tärkeämmästä asiasta on kyse, sitä tarkemmin ja yhteisesti sovitusti kuvan tai symbolin luominen tulee tapahtua. Abstraktissa taidemaalauksessa katsojalle annetaan yleensä täysi tulkinnan vapaus, kommunikaatiokuvia luodessa on pohdittava tarkkaan, minkälaisin kuvin ja värein asia saadaan ilmaistua ymmärrettävästi. Ja yllä mainitut liikennemerkit, niiden tärkeyttä ei voi liikaa korostaa, joten yksinkertaisuus ja ymmärrettävyys ovat kaikki kaikessa.
Katseeni palaa takaisin tietokoneen ruudulle. Tekstimassa on siinä edelleen. Sopivia kuvia lisäämällä minun olisi helpompi palata tekstin pääkohtiin ja sisäistää lukemaani. Totean keskittymiseni tältä erää herpaantuneen ja suljen koneen. Samalla puhelimeni kilahtaa viestin merkiksi.
”❤️”, lapseni viestittää.
”❤️”, vastaan takaisin.